ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

«Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και στον υποδόριο ιστό» επισημαίνει ο κορυφαίος δερματολόγος Dr. Murad.  Eμφανίζεται συνήθως στους μηρούς, τους γλουτούς, στο στομάχι και στην κοιλιά και οφείλεται στην κακή αιμάτωση και τη διόγκωση των λιποκυψελών στη συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.  Σχεδόν κάθε γυναίκα έχει κυτταρίτιδα, ανεξάρτητα αν έχει λίγα ή παραπανίσια κιλά.

Πιο απλά είναι κυρίως λίπος εγκλωβισμένο στις στοιβάδες των λιποκυττάρων.

Παρότι, όμως, είναι εξαιρετικά συχνή, περιβάλλεται από πολλούς μύθους. Η δερματολόγος δρ Χ. Ντέμπρα Τζάλιμαν, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, ξεδιαλύνει μερικούς από τους ευρύτερα διαδεδομένους.

Το μαύρισμα «κρύβει» την κυτταρίτιδα. Αλήθεια. Λίγο χρώμα μπορεί να την κάνει λιγότερο εμφανή. Ωστόσο, η κυτταρίτιδα είναι δερματολογικό πρόβλημα και το μαύρισμα βλάπτει το δέρμα. Προτιμότερο είναι συνεπώς αντί να κάνετε ηλιοθεραπεία ή σολάριουμ, να καταφύγετε στα προϊόντα αυτομαυρίσματος που εφαρμόζονται στο δέρμα.

Για λιγότερη κυτταρίτιδα, πρέπει να τρώμε λάιτ τρόφιμα. Μύθος. Αν ο μόνος λόγος για να μειώσετε τα λίπη στη διατροφή σας είναι η κυτταρίτιδα, μην το κάνετε. Δεν υπάρχουν μαγικά τρόφιμα ή μαγικές δίαιτες που να μπορούν να την εξαφανίσουν.

Τα υπάρχοντα ευρήματα δείχνουν ότι καλύτερη διατροφή για την κυτταρίτιδα είναι αυτή που συνιστάται για καλή υγεία. Φροντίστε, λοιπόν, να επιλέγετε πρωτίστως φρούτα, λαχανικά και όσπρια, ακατέργαστους υδατάνθρακες (λ.χ. μαύρο ψωμί, δημητριακά κτλ) και άπαχες πρωτεΐνες (λ.χ. ψάρι, πουλερικά, άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών).

Σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα. Αλήθεια. Υπολογίζεται ότι το 80% των γυναικών, ακόμα και τα πιο γνωστά φωτομοντέλα και ηθοποιοί του Χόλιγουντ, έχουν κυτταρίτιδα.

Η γυμναστική είναι «φάρμακο» για την κυτταρίτιδα. Μύθος και αλήθεια. Το σωματικό λίπος που δημιουργεί την κυτταρίτιδα τείνει να συσσωρεύεται από τα πρώτα χρόνια της ζωής και να επιδεινώνεται με την ηλικία.

Η γυμναστική μπορεί να αμβλύνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά όχι να την εξαλείψει τελείως, εκτός κι αν κάποιος γυμνάζεται συστηματικά από την παιδική ηλικία.

Το αδυνάτισμα βελτιώνει την κυτταρίτιδα. Αλήθεια και μύθος. Αν είστε υπέρβαροι, το αδυνάτισμα (λόγω καλύτερης διατροφής) μπορεί να βελτιώσει κάπως την κυτταρίτιδα.

Οι άντρες σπανίως εμφανίζουν κυτταρίτιδα. Αλήθεια. Είναι άδικο, βέβαια, για τις γυναίκες, αλλά αληθεύει πως η κυτταρίτιδα είναι πρωτίστως γυναικείο πρόβλημα.

Οι ειδικές λοσιόν και κρέμες θεραπεύουν την κυτταρίτιδα. Μύθος και αλήθεια. Πολλές καλλυντικές κρέμες και λοσιόν υποτίθεται ότι διαλύουν το συσσωρευμένο λίπος και θεραπεύουν την κυτταρίτιδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ορισμένα μόνο από αυτά (ιδίως όσα περιέχουν καφεΐνη), μπορεί να την βελτιώσουν κάπως.

Η δράση τους, όμως, είναι παροδικά, διότι η όποια βελτίωση φθίνει εντός λίγων ωρών. Συνεπώς, δεν μπορεί να θεωρηθούν «θεραπείες» της κυτταρίτιδας.

Η περιτύλιξη (wrap) βελτιώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Μύθος και αλήθεια. Είτε τυλίγετε τους μηρούς σας στο σπίτι είτε πηγαίνετε σε spa, η περιτύλιξη με αιθέρια έλαια βοτάνων μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά και πάλι παροδικά.

Αμφιβολίες υπάρχουν επίσης για την λιποαναρρόφηση, διότι κατ’ αυτήν αφαιρείται λίπος βαθιά μέσα στο σώμα και όχι αυτό που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα προκαλώντας την κυτταρίτιδα, οπότε υπάρχει ενδεχόμενο να την επιδεινώσει.

Συμβουλή:μην βασίζεστε στις ακριβές κρέμες για να ξεφορτωθείτε από την κυτταρίτιδα σας. Καμία από τις κρέμες δεν αποδείχτηκε αποτελεσματική και μπορεί να πάρει πολύ καιρό για να εμφανίσει το μικρότερο αποτέλεσμα. Εξάλλου τα περισσότερα προϊόντα αν δείτε προσεκτικά την συσκευασία προτείνουν για μέγιστο αποτέλεσμα να συνδυαστεί με μια διατροφή για κυτταρίτιδα και ίσως και άσκηση.

Σχετικά Άρθρα