ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ στον ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ

 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΟΥ ΒΑΡΟΣ?

Το Ιδανικό Βάρος για τον  κάθε ένα από μας διαφέρει. Εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως, το φύλο, το ύψος, την ηλικία, ειδικές μεταβολικές καταστάσεις (πχ κύηση). Ιδανικά θα πρέπει να γίνεται προσωποποιημένη εκτίμηση και σίγουρα το βάρος θα πρέπει να είναι τέτοιο, που να μην θεωρείται υπαίτιο για παθολογικές καταστάσεις. Έτσι, για το κάθε άτομο το ιδανικό βάρος μπορεί να έχει απόκλιση και 10 κιλών! 

Μπορείτε ενδεικτικά να υπολογίσετε το ανώτατο  βάρος σας ΕΔΩ

 

 

 ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ?

Πολλές φορές η λέξη "δίαιτα" έχει αρνητική σημασία κι αυτό γιατί έχει συνδεθεί με αυστηρά,  επίπονα,  υποθερμιδικά  προγράμματα  για απώλεια βάρους. Έτσι πλέον, τις περισσότερες φορές όταν θέλουμε να αναφερθούμε σε ισορροπημένο πρόγραμμα χρησιμοποιούμε τον όρο "διατροφή". Κυριολεκτικά όμως αυτό δεν ισχύει! Οποιοδήποτε καθορισμένο πρόγραμμα διατροφής με συγκεκριμένα  γεύματα  ορίζεται ως δίαιτα! και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αναφέρεται σε απώλεια βάρους, κάποιος μπορεί να κάνει δίαιτα για να πάρει βάρος ή να αυξήσει το μυϊκό του ιστό! Είτε λοιπόν προτιμάτε να χρησιμοποιείτε τη λέξη δίαιτα ή διατροφή να θυμάστε ότι πρέπει να είναι ισορροπημένη!

 

 

ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΧΑΣΩ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΩ, ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ?

Συμβαίνει συχνά να έχουμε πάρει την απόφαση να χάσουμε τα παραπάνω κιλά που μας δυσκολεύουν στην καθημερινή μας ζωή και ενώ προσπαθούμε πολύ για να το καταφέρουμε δεν βλέπουμε κανένα αποτέλεσμα. Αυτό έχει ως συνέπεια να χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας και να νομίζουμε ότι δεν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε ποτέ. Δεν έχουμε όμως ποτέ σκεφτεί αν προσπαθούμε με τον σωστό τρόπο. Οι περισσότεροι από μας έχουμε συνδυάσει την απώλεια κιλών με την κατανάλωση πολύ μικρών ποσοτήτων φαγητού ημερησίως. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος. Το ότι τρώμε λίγο δεν σημαίνει ότι χάνουμε και κιλά αντιθέτως δεν βοηθάμε τον βασικό μας μεταβολισμό να λειτουργήσει σωστά με αποτέλεσμα να αντιστέκεται στην απώλεια βάρους. Εδώ έρχεται να δώσει λύση ο διαιτολόγος δίνοντας  μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή η οποία να αποτελείται από συχνά γεύματα, κατανεμημένα μέσα στην ημέρα σύμφωνα με το ατομικό πρόγραμμα του καθενός θα επιτευχθεί η απώλεια βάρους χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

 

ΓΙΑΤΙ ΞΑΝΑΠΗΡΑ ΤΑ ΚΙΛΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΑ?

Παρατηρείται αυτό το φαινόμενο στις περισσότερες περιπτώσεις που κάποιος εφαρμόζει μία δίαιτα τυχαία, που έχει  βρει από περιοδικό, από το διαδίκτυο, από κάποιο φίλο ή γνωστό. Αυτό κυρίως συμβαίνει γιατί το πρόγραμμα δεν είναι προσαρμοσμένο στον ίδιο ανάλογα με τις ανάγκες του και τις συνήθειές του. Οπότε με το τέλος της διαδικασίας επανέρχεται στις παλιές του συνήθειες, γιατί πολύ απλά δεν έχει μάθει να αποφεύγει τα λάθη του παρελθόντος και δεν έχει δημιουργήσει καινούριες καλύτερες διατροφικές συμπεριφορές. Κάτι επίσης πολύ σημαντικό είναι η διαδικασία της συντήρησης.     Η συντήρηση είναι εξίσου σοβαρή υπόθεση με τη δίαιτα. Είναι συγκεκριμένο  πρόγραμμα διατροφής που βοηθά στο να επανέλθει ο μεταβολισμός στα επίπεδα αυτά, που θα καταναλώνει και θα μεταβολίζει στο 100% αυτά που προσλαμβάνει το άτομο, χωρίς να τα αποθηκεύει δηλαδή χωρίς να παίρνει βάρος.  

 

ΣΕ ΠΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΧΑΣΩ ΤΑ ΚΙΛΑ MOY?

Ο χρόνος που χρειάζεται για να χάσει κάποιος τα επιπλέον κιλά του, ποικίλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Έχει να κάνει με το φύλο, την ηλικία, με παθολογικές καταστάσεις αλλά και με την διάθεση για την παρακολούθηση του προγράμματος της διατροφής! Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει το αν κάποιος έχει ταλαιπωρημένο οργανισμό από συχνές αυξομειώσεις βάρους! Η ασφαλής πάντως απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί ότι δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 4 -5 κιλά το μήνα.

 

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΩ ΤΟΠΙΚΑ?

Είναι μια πολύ συνηθισμένη ερώτηση που την κάνει συνήθως όποιος έχει τοπικό πάχος. Ειλικρινά δεν υπάρχει δίαιτα που να βοηθά στο να χάνουμε στοχευμένα  από συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Δεν υπάρχει δηλαδή δίαιτα για τα "ψωμάκια" ή δίαιτα για να χάσεις από την περιοχή της κοιλιάς! Πραγματικά όμως ακολουθώντας το πρόγραμμα διατροφής,  επειδή είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να πετυχαίνουμε την μέγιστη απώλεια λίπους σε κάθε κιλό που χάνεται, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χάνετε λίπος από εκεί που το έχετε αποθηκεύσει! δηλ. από την κοιλιά ή τους γλουτούς κλπ.    

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ?

Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής πρέπει να περιέχει ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες. Από την άλλη θα πρέπει να μάθετε να τρώτε και κάποια τρόφιμα που είναι σχεδόν αδύνατον να αποφεύγετε συνέχεια όπως π.χ. τα σουβλάκια ή η σοκολάτα! Γι' αυτό ένα διαιτολόγιο πρέπει σταδιακά να "δείξει" τον τρόπο που θα καταναλώνετε τέτοιου είδους τρόφιμα  και να μην αναπτύξετε  κάποιας μορφής στερητικό σύνδρομο. Έτσι εκτός από περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με παθολογικές καταστάσεις, δεν θα πρέπει να αφήνουμε κανένα τρόφιμο εκτός!

 

 "ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΠΟΥ ΠΑΧΑΙΝΟΥΝ;"

Δεν υπάρχουν απαγορευτικοί συνδυασμοί τροφίμων! Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα που να έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι το κρέας με το ρύζι ή το κοτόπουλο με τα μακαρόνια προκαλούν αύξηση βάρους. Αντίθετα, ένα γεύμα όταν περιλαμβάνει τρόφιμα από διάφορες ομάδες θεωρείται πιο ισορροπημένο αφού παρέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Τα πάντα είναι θέμα μέτρου. Η διατήρηση ενός επιθυμητού βάρους επιτυγχάνεται με τη διατήρηση του ισοζυγίου ενέργειας.

 

ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ?

Ξεκινήστε την μέρα σας με ένα ιδανικό πρωινό!
Ενα πλήρες πρωινό πρέπει να περιέχει από όλες τις ομάδες τροφίμων.
Να έχει πρωτείνες λίπη και υδατάνθρακες π.χ. γάλα ή γιαούρτι φρούτα δημητριακά ή ξηρούς καρπούς ....Να θυμάστε ότι έτσι ξεκινά από νωρίς να ενεργοποιείται ο μεταβολισμός μας έχουμε ενέργεια και καλύτερη διάθεση. Στο πρωινό επίσης έχουμε περιθώριο να υπερβάλλουμε λιγάκι γιατί ακόμα κι αν φάμε κάτι παραπάνω θα το κάψουμε!!!!!