ΤΟ ΡΟΔΙ ΚΑΙ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΟΥ

Το ΡΟΔΙ είναι ένα φρούτο γνωστό από την αρχαιότητα με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες  που προστατεύουν το σώμα από τη δράση των ελεύθερων ριζών . Το ρόδι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες ( φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, πουνικαλαγίνη, ελαγικό οξύ και ταννίνες). είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέως,  βιταμίνης C και βιταμίνης Κ. Είναι φθινοπωρινό, τρώγεται  ωμό σαν φρούτο ή σαν χυμός. Φαίνεται ότι η κατανάλωση ροδιού λειτουργεί ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

1. Καρδιοαγγειακά

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως η μεγάλη  περιεκτικότητα του ροδιού  σε αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνει τη φλεγμονή και την πάχυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών. Φαίνεται ότι προστατεύει από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και επιβραδύνει την ανάπτυξη του σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας. Ακόμα πιστεύεται ότι ενισχύει τη δράση των στατινών, οπότε συνεισφέρει στη μείωση της χοληστερόλης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού ροδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης αλλά όχι της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.

 

2. Για τον καρκίνο του προστάτη

Έχει μελετηθεί η  δράση του χυμού ρόδι κατά του καρκίνου του προστάτη.   Σε μια μελέτη φάνηκε ότι άτομα που είχαν κάνει χειρουργείο ή ακτινοθεραπεία κατά του καρκίνου του προστάτη και έπιναν χυμό ρόδι χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να διπλασιαστεί το PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο)  τους. Οι πρώτες μελέτες δημιουργούν ελπίδες ότι το ρόδι μπορεί να έχει δυνητικά ωφέλη για τον καρκίνο του προστάτη αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί. Το ρόδι εμφανίζει αντικαρκινική δράση σε πειραματικά μοντέλα των πνευμόνων, του προστάτη και του καρκίνου του δέρματος και του παχέος εντέρου.

 

3. Βοηθά στη μείωση του λίπους

Πρόσφατα αποδείχθηκε ότι το ρόδι και τα εκχυλίσματά του έχουν  θετική επίδραση στην μείωση του λίπους. Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τις επιδράσεις του ροδιού στην παχυσαρκία, και έχουν προταθεί διάφοροι μηχανισμοί για το πώς αυτά τα διαφορετικά εκχυλίσματα βοηθούν στη μείωση του λίπους.

 

4. Αντιιική, αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη δράση    

Ωφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν αντιιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση η οποία σύμφωνα με μελέτες είναι επωφελής  για τα άτομα με αρθρίτιδα.  

 

 Πρέπει όμως να καταναλώνεται με προσοχή!

Δεν υπάρχει ομοφωνία για το πόσο ρόδι συνιστάται την ημέρα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως κανείς χρειάζεται να ρωτήσει το γιατρό του για πιθανή αλληλεπίδραση φαρμάκου – τροφής. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Κ μπορεί να περιορίσει το αντιπηκτικό αποτέλεσμα των κουμαρινικών φαρμάκων (πτώση του INR).  Επίσης, το ρόδι μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Πιστεύεται ότι δρα σαν αναστολέας ΜΕΑ στο σώμα και ενισχύει τη δράση φαρμάκων όπως καπτοπρίλη, εναλαπρίλη, ραμιπρίλη. 

Σχετικά Άρθρα