ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μεσογειακή διατροφή  είναι η πλέον ενδεδειγμένη δίαιτα παγκοσμίως. Περιλαμβάνει τις διατροφικές συνήθειες των λαών της Μεσογείου της δεκαετίας του 1940 και του 1960. Είναι η διατροφική παρακαταθήκη των ελλήνων για μακροζωία. Πράγματι, στη Μελέτη των 7 Χωρών βρέθηκε πως οι Έλληνες εμφάνιζαν χαμηλή θνητότητα και αυτό ονομάστηκε «οικολογικό παράδοξο».  έχει αποδειχτεί με επιστημονικές μελέτες πως η μεσογειακή διατροφή προστατεύει από πολλές παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα υπέρταση και ορισμένες μορφές καρκίνου. Έχει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση . Δυστυχώς σήμερα λίγοι ακολουθούν πλήρως αυτό το μοντέλο διατροφής.

Η Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής δείχνει ποια τρόφιμα και σε ποιες ποσότητες πρέπει να καταναλώνονται σε ημερήσια, σε εβδομαδιαία ή σε μηνιαία βάση, προκειμένου κανείς να ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή.

Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής όπως αναπτύσσονται στην πυραμίδα είναι:

  • Συστήνεται η καθημερινή σωματική άσκηση.
  • Η βάση της διατροφής μας είναι υδατάνθρακες, με έμφαση στους σύνθετους. Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση δημητριακών, ζυμαρικών, οσπρίων και ψωμιού, κυρίως μη επεξεργασμένων.
  • Προτείνεται η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
  • Το ελαιόλαδο είναι η κύρια πηγή λίπους στη διατροφή. Δίνεται έμφαση στα μονοακόρεστα λιπαρά σε σχέση με τα κορεσμένα.
  • Μέτρια κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • Εβδομαδιαία μπορούν να καταναλώνονται τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά και τα γλυκά.
  • Το κόκκινο κρέας μπορεί να καταναλώνεται 1-2 φορές το μήνα.
  • Η κατανάλωση αιθανόλης (κυρίως κόκκινου κρασιού) επιτρέπεται καθημερινά αλλά με μέτρο.
  • Δίνεται έμφαση στην επαρκή ενυδάτωση με λήψη νερού.
Σχετικά Άρθρα