ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ-ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ

ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ- ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ-ΥΠΕΡΤΡΟΦΙΑ

 

Η Υπερφαγία ή αλλιώς υπερτροφία είναι  διατροφική διαταραχή. Πολύ πρόσφατα αντιμετωπίστηκε ως ξεχωριστή κατηγορία.   Υπερφαγία είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την Ανορεξία-Βουλιμία. Τα άτομα που παρουσιάζουν υπερφαγία  καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν καταφεύγουν σε αυτό-προκαλούμενους εμετούς παλεύουν με το παραπάνω βάρος, και  με αισθήματα ντροπής για αυτό. Παρομοίως και με τα συναισθήματα τους και με την συμπεριφορά τους. Η σημαντική διαχωριστική γραμμή που διαφοροποιεί την υπερφαγία από τη Νευρική Βουλιμία είναι ότι το άτομο που έχει επεισόδια υπερφαγίας τρώει ανεξέλεγκτα ή νιώθει ότι τρώει κατά αυτό τον τρόπο αλλά μετά δεν αυτό–προκαλεί εμετό. Πιστεύετε πως πολλοί περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από υπερφαγία παρά από τις άλλες διατροφικές διαταραχές.

Πανεπιστημιακές έρευνες  και εκτιμήσεις δείχνουν πως περίπου 10% των ατόμων με υπερφαγική  διαταραχή είναι παχύσαρκοι.

 

Πώς μπορώ να αναγνωρίζω την υπερφαγία;

·Αν τρώω πάρα πολύ γρήγορα  (η τροφή αμάσητη)

· Αν τρώω έως ότου αισθανθώ δυσάρεστα

· Τρώγοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού ενώ δεν υπάρχει φυσική πείνα

· Τρώγοντας μόνο λόγω της αμηχανίας

·  Μετά το φαγητό νιώθω Συναισθήματα ντροπής, θλίψης, ενοχής.

·   Νιώθοντας αδυναμία ή φόβο να ξεφορτωθώ το φαγητό που κατανάλωσα

·  Αν παράλληλα συμβαίνει μείωση κοινωνικότητας - απομόνωση

 

Μια επίμονη, σχεδόν μόνιμη ερώτηση που ψάχνει απάντηση είναι: «Γιατί το κάνω αυτό;», «Γιατί δεν έχω έλεγχο;»

 

Ένας από τους κυριότερους λόγους που κάποιος αποφασίζει να κάνει δίαιτα, είναι για να αισθανθεί καλύτερα για τον εαυτό του να εκτιμηθεί  και να νιώσει  περισσότερο εμπιστοσύνη, να γίνει  περισσότερο αποδεκτό . Χάνοντας  βάρος συνήθως έρχεται  η αυτό-εκτίμηση και η αυτό-πεποίθηση. Αυτή η ενίσχυση είναι πολύ δυναμική αλλά εσωτερικά τίποτα δεν έχει αλλάξει και πιθανώς το άτομο το γνωρίζει.

 

Ποιό είναι το  πραγματικό κίνητρο  που σε σπρώχνει να επιδιώξεις να χάσεις βάρος; Το κίνητρό σου μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Και ας σκεφτούμε τι εννοούμε κάθε φορά που υπάρχει η επιθυμία να δούμε έναν εαυτό καλύτερο, ένα μεγάλο ποσοστό εννοεί λεπτότερο.

Πανεπιστημιακές έρευνες έχουν δείξει μια δυνατή συσχέτιση μεταξύ της επιθυμίας για χάσιμο βάρους και της προσδοκίας για μεγαλύτερη αποδοχή από τους άλλους γύρω μας.

 

Τι θα απαντούσες εσύ ειλικρινά  στις παρακάτω ερωτήσεις:

·     Από συνήθεια δεν συγκρίνεις το μέγεθος του σώματος σου με των άλλων;

·     Αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου εάν είσαι το βαρύτερο άτομο μέσα σε μια ομάδα ατόμων;

 ·     Σχηματίζεις γνώμη για άτομα που γνωρίζεις ανάλογα με το πόσο παχύ ή  αδύνατο είναι;

·       Όταν έχεις πάρει βάρος σκέφτεσαι ότι οι φίλοι και οι γνωστοί θα  το καταλάβουν και θέλεις να κάνεις κάτι γρήγορα;

·      Όταν έχεις χάσει βάρος,  θέλεις  αυτοί που σε γνωρίζουν να το δουν και να το επισημάνουν ή εσύ να το  σχολιάσεις  αν κανείς δεν σχολιάσει  τίποτα σχετικό;

·       Έχεις σκεφτεί ποτέ «Εάν ήμουν αρκετά αδύνατος θα είχα αυτό-πεποίθηση και θα ήμουν ένα ευτυχισμένο άτομο. Θα μου άρεσα περισσότερο»;

 

Ζώντας σκεπτόμενος κάποια από τα παραπάνω, γίνεται πράγματι δύσκολο να επιτύχεις τον στόχο σου καθώς το κίνητρο δεν καλύπτει πολλές από τις δικές σου ανάγκες – παρά μόνο να κερδίσεις την αποδοχή των άλλων. Οι δυσκολίες και τα πισωγυρίσματα δημιουργούν  ένα φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων και αποτυχημένων προσπαθειών.

Έχοντας ως κίνητρο την αποδοχή των άλλων χάνεται μια πολύ σημαντική ευκαιρία: να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες, όχι για να εντυπωσιάσεις τους άλλους, για  να βελτιώσεις την σχέση σου με το φαγητό και συνεπώς την ποιότητα της ζωής σου, ζώντας ενεργητικά.

 Αποκτώντας τον έλεγχο σε ανεξέλεγκτα επεισόδια υπερφαγίας, συνδυάζοντας το με επιτυχή απώλεια βάρους έχει πολλά πλεονεκτήματα!

 

Τι θα κερδίσω βγαίνοντας από αυτόν το φαύλο κύκλο της υπερφαγίας;

·          Να έχω έλεγχο επάνω στην ζωή μου, αντί να είμαι ελεγχόμενος από μια εθιστική συμπεριφορά φαγητού

·          Μεγαλύτερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση η εμπειρία του φαγητού, ελεύθερη  από ενοχές, φόβο, και άγχος

·          Περισσότερη ζωντάνια και ενέργεια

·          Περισσότερη συναισθηματική ισορροπία

·          Κοινωνική ζωή ελεύθερη από πιέσεις και περιορισμούς με το φαγητό

·          Χωρίς  φουσκώματα, πρηξίματα και τα δυσάρεστα συναισθήματα μετά από ένα πολύ μεγάλο γεύμα

·          Ελεύθερος από δίαιτες

·          Ελεύθερος να μαγειρέψεις οτιδήποτε για τους άλλους, γνωρίζοντας πως δεν χρειάζεται να το φας και εσύ

·          Βελτιωμένη σκέψη, καλύτερη συγκέντρωση και βελτιωμένη διατήρηση προσοχής

·          Καλύτερη προσαρμοστικότητα στις εποχικές  αλλαγές της θερμοκρασίας

.          Καλύτερο σωματικό βάρος

·          Καλύτερη υγεία

 Ας σκεφτούμε λοιπόν κι ας ζυγίσουμε τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα σε κάθε περίπτωση, με ψυχραιμία και ειλικρίνεια. Ο διαιτολόγος σας είναι σε θέση να σας βοηθήσει σε όλη αυτή τη διαδικασία. Η σωστή ισορροπημένη διατροφή, η παρακολούθηση, η ενθάρρυνση και η στήριξη είναι εφόδια που θα ενισχύσουν την προσπάθεια.     

 

Σχετικά Άρθρα